Nieuws


Geplaatst op 1 december 2023

Nieuw wijkplatform Veldhuizen

Beste lezer,

op dit moment werken wij hard aan een geheel nieuw wijkplatform dat overzichtelijker is, maar vooral ook veel gebruiksvriendelijker voor diegenen die er aan moeten werken. Ook de kosten spelen een grote rol bij deze keuze. Zoals velen reeds weten hebben we in september een fysieke wijkkrant gelanceerd onder de naam De Veldkakel. Hierin wordt reeds het belangrijkste nieuws omtrent de wijk geplaatst. Het wijkplatform zal hierdoor een iets aangepaste functie krijgen. Naast dat het een landingspagina zal worden waar u de digitale versie van de wijkkrant kunt lezen zal het ook een landingspagina worden vanwaar u o.a. onze social media kanalen kunt bereiken. Verder zal het steeds meer een informatieve functie hebben vanwaar u snel het wijkteam en andere instanties binnen onze wijk kunt bereiken, maar ook adressen en contactgegevens vindt van alle scholen, bedrijven en winkels in Veldhuizen.  

Qua nieuws, prikbord en agenda willen we het platform een stuk "schoner" en overzichtelijker houden dan het huidige, wat inhoud dat er geen bedrijven of artikelen omtrent andere wijken meer worden geaccepteert. Om artikelen te plaatsen dienen deze vanaf dat moment dan ook aangeleverd te worden als tekst per e-mail met de gewenste foto's in een bijlage zodat onze redactie deze kan beoordelen en plaatsen op de juiste plek op het platform.

Er zit veel werk in het nieuwe platform maar we hopen toch deze al ergens begin 2024 te kunnen lanceren. Via het huidige platform en de wijkkrant zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Wat ook verandert zijn de contactgegevens van het platform. Deze worden binnenkort bekend gemaakt.


Geplaatst op 2 oktober 2023

Verslag Veldhuizen Viert! Festival 

Op zaterdag 23 september vierden wij zoals elk jaar weer burendag aan de Sterkenburg. Omdat we deel uitmaakten van een wijkbreed project onder de naam Veldhuizen Viert! pakten we dit jaar extra groot uit. Zo was er onder andere een groot springkussen met een grote gorilla er bovenop, een multiplaykussen waar de kids leuk konden klimmen en klauteren, er waren weer XL spellen zoals 4 op een rij en schaken, je kon glittertattoos laten zetten of een hennatatoeage of je kon je aan het eind van de dag nog laten schminken. Verder was er een photobooth waar men 3 verschillende selfies kon laten maken die direct uitgeprint werden en meegenomen mochten worden. Er waren allerlei props beschikbaar zoals brillen, baarden, etc om grappige foto's te maken.

Verder was er een kraam van het wijkplatform en een kraam van de nieuwe wijkkrant De Veldkakel aanwezig. Voor de kraam van De Veldkakel hadden we een leuke mascotte rondlopen in een hanenpak (Ruth van Malkander) en verder liep er nog een mascotte rond in de vorm van een groot rood hart die er vrolijk op los knuffelde met de kinderen en met ze op de foto ging. Voor eten was ook gezorgd.  Verder was er de mogelijkheid

een speurtocht te doen of met onze pendeldienst bestaande uit 2 e-shuttles een andere activiteitslocatie te bezoeken of gewoon een rondritje te maken. Naar schatting hebben ondanks een uurtje regen zo rond de 375 personen de burendag aan de Sterkenburg bezocht. Hieronder een fotoverslag van de diverse locaties op Burendag XL "Veldhuizen Viert!" te beginnen met de hoofdlocatie waar Werkgroep Sterkenburg haar jaarlijkse feest organiseerde. 

De Werkgroep Vanenburg had besloten de burendag te gebruiken om verder te gaan werken aan het project Social Sofa. Hierbij werkt de hele buurt samen aan het beplakken van een buurtsofa met mozaïek totdat het een waar kunstwerk onthult dat eveneens is ontworpen door een buurtbewoner. Naast het mozaïeken  kon je heerlijke koffie drinken bij de barista bar van Street Barista. Uiteraard zijn we zelf ook een bakje cappuccino gaan doen, overheerlijk!

De Helden van de Mariëndaal hadden voor allerlei oud-Hollandsche spellen gezorgd. Daarnaast was er een springkussen en de mascotte van wijkblad de Veldkakel kwam ook nog even langs met de pendeldienst.

Bij wijkcentrum Het Kernhuis kon je terecht voor allerlei heerlijke multi-culturele hapjes waaronder Somalische en Turkse hapjes. Ook werd er gebarbecued. Voor de kinderen was er een springkussen en binnen kon je o.a. tafeltennissen. Het was vooral binnen behoorlijk druk toen wij er een kijkje namen.

Sportspeeltuin De 3 Esssen had oud-Hollandsche spelletjes klaargezet. De opkomst viel behoorlijk tegen getuige de lege pendelbus bij de halte. Zo'n 22 gasten bezochten de speeltuin deze dag. Volgend jaar beter.

Al met al was het project Veldhuizen Viert! zeer geslaagd. Volgend jaar weer een gewone burendag! We zien ernaar uit. 


Geplaatst op 25 september 2023

Cursus Psychische problemen in de familie start in Ede

Voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen organiseert Pro Persona Connect vanaf dinsdagmiddag 7 november de cursus ‘Psychische problemen in de familie’. Tijdens de kosteloze cursus wordt uitleg gegeven over de achtergrond van de problemen en over verschillende manieren van omgaan hiermee.

Het hebben van psychische problemen is zwaar voor diegene die het overkomt, maar ook voor familieleden/naasten kan het erg lastig zijn. Het contact met elkaar verloopt soms moeizaam, met daarbij teleurstelling, verdriet en frustratie aan beide kanten. Naasten kunnen hierdoor zelf overbelast raken en gezondheidsklachten ontwikkelen zoals piekeren, stress, vermoeidheid en een gevoel van machteloosheid. 

In de cursus ‘Psychische problemen in de familie’ krijgen naasten van mensen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis, ASS (autisme) of een ander psychisch probleem, handvatten hoe om te gaan met de problemen waar men tegenaan loopt. Daarnaast worden er ook ervaringen gedeeld met andere naasten en wordt steun gegeven. Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: psychische problemen in gezin en relatie, de balans tussen draagkracht en draaglast, de invloed van denken op ons gedrag, grenzen stellen en zorgen voor uzelf naast de zorg voor de ander. Het doel is dat naasten minder belast voelen door de situatie.

De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting is afgenomen. Quote van een deelnemer: ‘Ik heb deze cursus verschillende handvatten gekregen om beter met mijn situatie om te leren gaan. Ook het lotgenotencontact vond ik erg waardevol. Ondanks dat iedereen in een andere situatie zit heb je toch veel herkenning.’

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur in Ede. De cursusdata zijn: dinsdag 7 + 14 + 28 november, 5 + 12 + 19 december 2023 van 14.30-16.30 uur. Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Ede kunnen zich aanmelden via tel. 026-3124483 of preventie@propersona.nl 

Vooraf zal er een kennismaking zijn met de preventie medewerker. Deelname is gratis.


Geplaatst op 5 september 2023

Wijkkrant De Veldkakel

Vanaf deze maand zal er een wijkkrant/magazine in de wijk Veldhuizen uitgegeven gaan worden. In eerste instantie minimaal 3 á 4 keer per jaar. 
Het allereerste nummer komt in september 2023 uit en zal 12 pagina's tellen. In december hopen we met een kersteditie te komen van 16 pagina's.
De wijkkrant zal De Veldkakel gaan heten en de redactie bestaat uit een combinatie van wijkprofessionals en bewoners. We hopen dat er op termijn zoveel mogelijk content vanuit wijkbewoners zal aangeleverd worden. 


Geplaatst op 4 september 2023

Veldhuizen Viert! gaat door in iets kleinere vorm dan origineel gepland.

Over 19 dagen is het weer zover. De jaarlijkse viering van Nationale Burendag. Voor dit jaar hadden we het Veldhuizen Viert! Festival geplanned. Helaas heeft de organisatie door diverse zaken (vergunningen, discussies wetgeving, tekort aan vrijwilligers, afhakende activiteitsgroepen, uitvallende contacten door ander werk of ziekte, etc.)  behoorlijk vertraging opgelopen waardoor we helaas tijd tekort komen om het op te zetten zoals gepland. Desalniettemin werken we er achter de schermen keihard aan om een verkleinde versie alsnog doorgang te laten vinden. In de aankomende nieuwsbrief zullen we een update geven hiervan. Dan zal inmiddels duidelijk zijn wat wel en niet door kan gaan. Nog heel even geduld dus!


Geplaatst op 25 augustus 2023

Straatvoetbal idool Touzani ziet Stichting Hugo/FC Bordeauxboys toernooi winnen